Svetovno prvenstvo 2018

Reprezentanca RZS LKO 2018

Slovenska reprezentanca za LKO 2018 je na 20. svetovnem prvenstvu v Beogradu osvojila 7. mesto med 27. državami.

Tekmovalni krapolov postaja v svetu vse bolj popularen, kar potrjuje iz leta v leto večje število sodelujočih reprezentanc. Letošnjega prvenstva v Beogradu se je udeležilo kar 27. reprezentanc, katerih cilj je bil v veliki večini enak - osvojiti naslov svetovnega prvaka za leto 2018.

Ada Ciganlija - Savsko jezero

Ada Ciganlija je bila v preteklih desetletjih namensko spremenjena v rekreacijsko središče, ki ga imenujejo tudi beograjsko morje in je mnogim poznano po restavracijah, nočnih zabavah, urejenih plažah, sprehajalnih poteh in različnih športnih objektih. Savsko jezero obišče v poletni sezoni samo preko vikenda tudi do 300000 obiskovalcev, ki pa jih ribolov ne zanima.

Je Savsko jezero primerno za kraparska tekmovanja?

Peščena plaža in čista voda privabljata kopalce, prijetno urejene terase številnih restavracij in barov se raztezajo vse do vode, otroška kopališča so polna, mogoče je tudi smučati na vodi. Čolnarjenje in ostale vodne in obvodne dejavnosti privabljajo športnike in rekreativce, FKK plaža sonca željne naturiste ... za vsakega se nekaj najde.

Takšna voda pa zagotovo ni primerna za kraparska tekmovanja, še posebej ne za organizacijo svetovnega prvenstva. Za pripravo tekmovalne trase in postavitev tekmovalnih mest, je organizator le nekaj dni pred tekmovanjem pričel spuščati vodo, kar je imelo negativne posledice na redke krape in amurje. Ribe so se umaknile v globji del jezera, kjer pa tekmovalcev ni bilo. Znižanje gladine vode je pomenilo tudi manjšo razdaljo med nasprotnima bregovoma, zato je organizator približno na sredini jezera postavil vrv, ki je po dolgem razdelila jezero. Zaradi varnosti tekmovalcev to ni bila slaba poteza, na sam ribolov pa vrv ni imela nobenega vpliva. Povprečna širina jezera naj bi bila po nekaterih podatkih 250 m, po spuščanju vode pa se je ta številka zagotovo spustila pod 200.

ada ciganlija

Priprave slovenske reprezentance

Po končani ligi LKO, je reprezentanca 2018 nemudoma pričela z zbiranjem informacij o vodi in s pripravami na svetovno prvenstvo. Treningi reprezentanc so bili na Savskem jezeru mogoči le po predhodni najavi termina pri organizatorju na za to posebej določenem delu jezera, ki je odmaknjen od plaže (kasnejšega prizorišča tekmovanja) več sto metrov, dodeljeni prostor pa meri v dolžino približno 500 m. Kopalna sezona na Adi Ciganliji traja do konca septembra, na vodi pa se v času sezone vršijo tudi mnoge druge prireditve, ki onemogočajo ribolov. Uradni trening (trening tekma), ki je bil razpisan v polovici septembra, je bil zaradi veslaške regate odpovedan. Zaradi takšnih in drugačnih dogodkov so bile naši, kot tudi drugim reprezentancam, priprave na tekmo svetovnega prvenstva onemogočene.

Naši tekmovalci so se zaradi tega v veliki večini pripravljali na domačih vodah, ekipa iz RD Kočevje pa je bila na treningu v Beogradu kar dvakrat. Treninga so se udeležili na lastne stroške in si zaslužijo vse pohvale! Pridobili so veliko informacij in jih kasneje delili s sotekmovalci, ki se treninga v Srbiji zaradi obveznosti niso udeležili.

Vloženih je bilo vsega 1000 kg krapov

V Savsko jezero naj bi že spomladi vložili več ton krapov, ki pa so takoj po vlaganju poginili, vsaj večina njih. To so neuradne informacije, pridobljene preko raznih medijev, nekaj malega govora o tem pa je bilo tudi v času trajanja svetovnega prvenstva. Predvsem domači kraparji so reprezentancam pripovedovali o tem vlaganju in kasnejšem poginu krapov, zaradi katerega naj bi bila prepovedana vsa nadaljnja vlaganja rib.

To je verzija iz ust do ust, uradna pa naj bi bila povsem drugačna - v mesecu maju 2018, naj bi po besedah predstavnice Ribiške zveze Srbije, vložili 1000 kg krapov med 3 in 4 kg teže. To je po površni oceni približno 300 krapov in od tega naj bi jih kar nekaj poginilo. Na tekmi svetovnega prvenstva je bilo ulovljenih vsega 42 krapov. Število ulovljenih rib verjetno pomeni, da so bili ulovljeni vsi, ki so po vlaganju preživeli. Ulovljena pa sta bila tudi dva stara krapa s težo okoli 15 kg.

Kakorkoli že, svetovno prvenstvo je bilo izvedeno in je sedaj že zgodovina. Ekipe, ki so imele srečo so ulovile vsaj po enega krapa, večina jih je ostala brez ulova, najbolj srečni pa so bili na stopničkah. Čisto blizu slednjih smo bili tudi mi, nekaj malega sreče nam je manjkalo za še boljšo uvrstitev.

Dober tekmovalni duh med reprezentanti

Letošnja reprezentanca je delovala složno in v dobrem tekmovalnem duhu. Čeprav smo bili zaradi  znanih razlogov letos še posebej omejeni s finančnimi sredstvi, nam po zaslugi vodje reprezentance ni manjkalo ničesar. Bivanje je uredila v simpatični hiši na Savskem nasipu v bližini Ade Ciganlije, skrbela je, da ni bil nihče od reprezentantov lačen in žejen, ves čas je bila prisotna na tekmovalni trasi, nič ni prepustila naključju. Vsi smo bili sproščeni in vsak se je zavedal svoje vloge v reprezentanci. Cilj vseh reprezentantov je bil enak - s skupnimi močmi privesti reprezentanco na sam svetovni vrh!

Po žrebu startnih mest smo bili polni pričakovanj, kajti žreb ni bil slab. Imeli smo eno odlično, eno dobro in eno povprečno tekmovalno mesto. Vedeli smo, da se ne bo lovilo veliko rib, pričakovali pa smo vsaj po enega krapa v vsakem sektorju. To naj bi bilo dovolj za vrh, kar pa se žal ni zgodilo. Kot sem že napisal, ni nam manjkalo znanja ali kvalitetnih vab, manjkalo je nekaj več sreče.

Reprezentantje

  • Sidonija Kolar – vodja
  • Aleksander Kolar – trener
  • Aleksander Poš - tekmovalec
  • Branislav Orlić - tekmovalec
  • Dejan Mlakar - tekmovalec
  • Igor Petković - tekmovalec
  • Jasmin Šepić - tekmovalec
  • Klemen Planinc - tekmovalec
  • Rok Horvat - tekmovalec
  • Željko Pušnik - tekmovalec
svetovni prvaki

Zlato reprezentanci Ukrajine

Zlato medaljo si je priborila reprezentanca Ukrajine, ki je uspela uloviti dva krapa v dveh sektorjih. Par v sektorju B, je ulovil najtežjega krapa na tem svetovnem prvenstvu. Ulovljeni krap je tehtal 15.340 g. Ukrajinski par, ki je lovil v sektorju A , je uspel uloviti še enega manjšega krapa. Skupna teža obeh rib, je reprezentanci Ukrajine prinesla zlato medaljo. Čestitke!

Tudi tokrat so naši sosedje Hrvati pokazali, da so najboljši na svetu. Zasedli so odlično drugo mesto. Angleška reprezentanca je bila na tretjem mestu ... poglejte rezultate

Več o svetovnem prvenstvu 2018 bo napisanega v eni od naslednjih številk glasila Ribič.

Zahvala

V imenu celotne reprezentance Ribiške zveze Slovenije za lov krapov z obtežilnikom 2018 se zahvaljujem vsem pokroviteljem in vsem vam, ki ste držali pesti za nas.

Aleksander Kolar

Pokrovitelji:

strojplast
Miran Skutnik s.p.