Svetovno prvenstvo 2016

Svetovno prvenstvo v lovu krapov z obtežilnikom 2016

Slovenska reprezentanca na 9. mestu

Reprezentanca je letos delovala brez napetosti tudi v najtežjih trenutkih in uvrstitev na 9. mesto med 26 reprezentancami je izjemen uspeh!

18. svetovno prvenstvo se je po 72 urah neprekinjenega ribolova končalo z zmago Rusije, drugo mesto so osvojili kraparji iz Litve, tretji pa so bili Romuni ... poglej rezultate

 

Tekmovalna trasa

Brez treninga ni rezultata

Poznavalci tekmovalnega krapolova vedo kako dolga in naporna je pot do uspeha in kaj vse mora tekmovalec v času tekmovanja storiti, da lahko doseže soliden rezultat. Za uvrstitev na sam vrh pa potrebuje ekipa poleg ribiškega znanja in dobre fizične pripravljenosti še obilico sreče.

18. svetovno prvenstvo v lovu krapov je potekalo v dneh od 21. do 24. septembra na akumulaciji Lac du Bourdon v Franciji. Približno 220 ha veliko jezero se nahaja v bližini Pariza, natančneje pri 130 kilometrov oddaljenem mestecu Saint Fargeau. Lokalna ribiška družina skrbi za zadostno populacijo rib, nekaj mesecev pred tekmovanjem so vložili še dodatnih 5000 kg krapov s težo od 3 do 6 kilogramov, kar naj bi bilo dovolj za dober ulov pri vseh ekipah. 

Prijavljenih kar 26 reprezentanc

Letošnjega svetovnega prvenstva se je udeležilo rekordno število reprezentanc, prijavljenih je bilo kar 78 tekmovalnih parov. Vsaka reprezentanca ima po tri ekipe, vsako ekipo pa sestavljata dva tekmovalca. Tekmovanja v lovu krapov imajo po svetu iz leta v leto več privržencev in vedno več je ribičev, ki ne lovijo rib samo za hrano.

Izvedbo svetovnega prvenstva je prevzela francoska zveza za športni ribolov F.F.P.S. – Carpe. Že ob samem prihodu na mesto dogodka je bilo videti, da je vse pripravljeno na visokem nivoju in v skladu s pravili FIPS-e.d. Povsod so bile dobro vidne označbe za dostop do tekmovalne trase, urejena so bila parkirišča za obiskovalce, tekmovalna mesta so bila označena in oštevilčena, varnostniki pa so skrbeli za nemoten dostop do posameznih sektorjev.

NADALJUJ Z BRANJEM

 

Slovenski reprezentantje - tekmovalci

Sektor A
Sektor A
Sektor B
Sektor B
Sektor C
Sektor C

Reprezentance iz držav, ki namenjajo kraparskim tekmovanjem veliko finančnih in materialnih sredstev, preživijo na prizorišču svetovnega prvenstva tudi po več tednov. Seznanijo se z vsem, kar potrebujejo tekmovalci za vrhunski rezultat. Predvsem spoznajo najustreznejše tehnike ribolova na različnih lokacijah, dodobra spoznajo konfiguracijo dna in nenazadnje hrano, ki jo krapi najraje jedo.

Pravočasno na pot

Na pot smo se odpravili v soboto, 17. septembra 2016, v večernih urah. Potovali smo s tremi kombiji, kajti opreme, vab in pribora so imeli tekmovalci več kot dovolj. Potovanje do cilja je trajalo nekaj več kot 15 ur in minilo je brez vsakih posebnosti. Večkrat smo se ustavili na počivališčih ob avtocesti, kjer smo popili kavo in kakšno osvežilno pijačo. Kdor je imel prazen želodec, pa se je okrepčal s sendvičem, sadjem ali prigrizkom. Na cilj smo prispeli v nedeljo dopoldan in kmalu je bila naša osebna prtljaga v sobah razkošno velike in lepo urejene podeželske hiše. Imeli smo dovolj časa za počitek pred napornim tekmovanjem in za zadnje priprave opreme in vab.

Franci je skrbel za prehrano in dobro počutje reprezentantov. Doživeli smo pravo kulinarično razvajanje, vsem pa se je ob obilici dobrot še najbolj prilegla domača goveja juha z rezanci. Ne smem pozabiti, da je bila to verjetno najdražja juha, kar smo jih kdaj jedli, kajti kilogram govedine v Franciji stane neverjetnih 25 evrov!

Vodja reprezentance

Sidonija Kolar, vodja reprezentance RZS LKO

Zahvaljujem se čudoviti ekipi in jim čestitam za doseženi rezultat, ki je motivacija in vzpodbuda za moje nadaljnje delo z reprezentancami RZS za LKO.

Slovenija

Uradna otvoritev in žreb

V ponedeljek je Sidonija, vodja reprezentance, uredila vse formalnosti okrog prijave reprezentantov, dobršen del dne pa smo namenili ogledu tekmovalne trase in nekaterih zanimivih tekmovalnih mest. Plitkejši del jezera je pregrajen z umetno pregrado in služi kot kopališče za goste avtokampa in ostale obiskovalce. Na tem manjšem delu je bil označen sektor C. Žal ribolov na tem delu jezera v času treninga, ki smo se ga udeležili konec avgusta, ni bil mogoč zaradi obilice turistov in kopalcev. Predvidevali smo, da bodo pogoji za ribolov v tem sektorju povsem drugačni od ostalih dveh, ki sta bila postavljena na velikem delu jezera. Tekmovalna trasa se deli na tri sektorje z oznakami A, B in C, vsak sektor pa je letos imel 26 lovnih mest. Lovna mesta so bila postavljena na obeh bregovih na način, ki ga radi poimenujemo »zadrga«.

Uradna otvoritev 18. svetovnega prvenstva je bila v torek popoldan v centru mesteca Saint Fargeau. Občinstva ni manjkalo in vsako reprezentanco so domačini pozdravili z glasnim aplavzom. Dogodek, ki si ga velja zapomniti za celo življenje.

Žreb sektorjev smo imeli že v dopoldanskih urah, tekmovalna mesta pa je vodja reprezentance izžrebala v sredo zjutraj. Nihče od tekmovalcev si ni želel krajne številke, kajti z izžrebanim tekmovalnim mestom na začetku ali na koncu sektorja naj bi bili ostali dve mesti med slabšimi. Seveda so to le predvidevanja, kajti vsako lovno mesto ima svoje značilnosti in na vsakem lovnem mestu se je potrebno maksimalno potruditi za dober rezultat celotne reprezentance.

Ulov v vseh sektorjih

Brane in Ibro sta lovila v A sektorju na tekmovalnem mestu št. 11. V tem sektorju so imele ekipe najslabši ulov, naša izkušena tekmovalca pa sta uspela uloviti krapa s težo 10,5 kilograma že v prvi uri tekmovanja. Žal je bil to njun edini ulovljeni krap, kljub temu pa sta bila uvrščena na četrto mesto v svojem sektorju.

Tekmovalno mesto številka 24 v sektorju B sta dobila Rok in Andraž. Razveselili smo se obetavnega mesta, kmalu pa nam je vse veselje pošlo, kajti na tem delu tekmovalne trase so ostale brez ulova vse ekipe, razen naše. Zahvaljujoč vztrajnosti in mirnosti obeh tekmovalcev in njuni neverjetni želji po uspehu pa sta le nekaj ur pred koncem tekmovanja ulovila krapa, težkega 7,2 kilograma. Veselje vseh reprezentantov je bilo nepopisno, kajti njun rezultat je bil ključnega pomena za dobro uvrstitev celotne reprezentance.

Klemen in Igor sta lovila na tekmovalnem mestu št. 2 v sektorju C, ki je bilo postavljeno v neposredni bližini pregrade. Na začetku sta bila oba zaskrbljena, saj sta bila »zaprta« iz vseh strani. Na njuni desni strani sta lovila tekmovalca iz Belgije, ki sta od začetka pa do konca tekme obilno hranila. Z obilnim hranjenjem sta nameravala zadržati krape na njunem krmišču, kar pa jima k sreči ni ni uspelo. Z leve strani sta imela naša tekmovalca pregrado, na nasprotnem bregu pa so lovile ekipe, ki tudi niso varčevale s hrano. Kljub vsem preprekam pa sta Klemen in Igor uspela uloviti dovolj krapov, da sta bila na koncu uvrščena na peto mesto v svojem sektorju.

Samo malo je manjkalo

S seštevkom točk iz vseh treh sektorjev dobimo končni rezultat za reprezentanco. Za končno uvrstitev šteje tudi skupna teža ulovljenih rib, ki pa je bila pri naših ekipah žal nekoliko slabša od drugih ekip z enakim številom točk. Le malo nam je manjkalo in bili bi uvrščeni v sam vrh, kjer pa se vidimo v naslednjih letih.

Po končanem tekmovanju nas je čakal še zaključek letošnjega svetovnega prvenstva in pot proti Sloveniji. Tudi ta je minila brez vsakih težav in nevšečnosti. Zdravi in zadovoljni smo se vrnili vsak na svoj dom, zavedajoč se, da smo pripomogli k promociji slovenskega športnega ribolova v svetu, kot tudi k promociji naše domovine.

Zahvaljujem se vsem pokroviteljem, ki so prispevali sredstva in tako omogočili reprezentanci sodelovanje na letošnjem svetovnem prvenstvu.

Aleksander Kolar