Na kaj naj bo pozoren krapar tekmovalec?

12 Mar    Nerazvrščeno
LKO ozadje

Vsak krapar tekmovalec, ki se poteguje za naslov državnega prvaka v ligi LKO, mora poznati pravila in jih tudi upoštevati. Zaradi neupoštevanja oziroma nepoznavanja pravil lahko prihaja do nepotrebnih prepirov in nesoglasij, ki nikakor ne sodijo na ribiška tekmovanja. Da bi sodniki ne bili primorani k dodeljevanju rumenih in rdečih kartonov, sem v tem prispevku izpostavil nekatera določila, ki naj se dosledno upoštevajo.

 1. rezervni tekmovalec po 2. signalu (začetek tekme) ne sme vstopati in/ali se zadrževati v tekmovalnem prostoru (boksu). Lahko izvaja logistično podporo ekipi (priprava in prinašanje hrane, osvežilnih napitkov, kuhanje kave …), ne sme pa imeti stika z opremo in vabami. V kolikor ostane na tekmovalni trasi tudi ponoči, mora postaviti šotor na mesto, ki je določeno s strani izvajalke tekme (postavljanje šotora v B in C prostoru ni dovoljeno).
 2. do 2. signala, ki pomeni začetek tekme, mora biti vsa oprema tekmovalcev (šotori, dežniki, ribiške palice, vabe, torbe …) prestavljena v tekmovalni prostor (boks).
 3. po 2. signalu, je v tekmovalni prostor prepovedan vnos vsake dodatne opreme, vab in pribora.
 4. po 4. signalu morajo biti iz tekmovalnega boksa odstranjene smeti, morebiti uničena ali poškodovana oprema, vabe, stoli, ležalniki …
 5. član ekipe (vodja, tekmovalec ali rezerva) mora prijaviti ekipo najkasneje do 8.45 ure. Ekipa, ki zamudi s prijavo, nima pravice do sodelovanja na tekmi.
 6. sestavljene rezervne palice morajo biti obrnjene z vrhovi stran od vode, tudi če so naslonjene na drevje, grmovje, postavljene na stojala ….
 7. prepovedana je uporaba ročnih svetilk, reflektorjev … ponoči lahko uporabljate samo naglavne svetilke, osvetljevanje nasprotnega brega, marker plovcev in podobno, je prepovedano.
 8. uporaba odprtega ognja ni dovoljena v nobenem primeru.
 9. prepovedana je uporaba “fiksnih” navez in sistemov, ki v primeru trganja ne razpadejo.
 10. marker palica naj bo postavljena na posebnem stojalu (banksticku), rogovili ali vedru in podobnem. Lahko se uporablja samo za označevanje krmljenega mesta ali stranic lovnega koridorja.
 11. prepovedana je uporaba umetnih kasterjev in črvov vseh vrst samostojno ali v kombinaciji z dovoljenimi vabami.
 12. ekipa lahko vnese v boks samo predpisano količino vab in krme (bojliji, peleti, moke, žitarice …)
 13. premajhna in pretanka blazina ni ustrezna, ker ne omogoča varnega ravnanja z ulovljeno ribo.
 14. ekipa mora imeti najmanj 4 mreže čuvarice, ki so primerne velikosti in so iz mehkega, fino pletenega materiala. Preden tekmovalec položi ribo vanjo, naj jo obvezno zmoči z vodo. Mreže za krompir, čebulo in podobno niso ustrezne!
 15. v mreži čuvarici, je lahko samo ena (1) riba, ki mora biti nepoškodovana in živa. Čuvarica mora biti postavljena v dovolj globoko vodo, ki omogoča ribi preživetje.
 16. v primeru ulova poškodovane ribe mora tekmovalec takoj obvestiti sodnika, ribo pa oskrbeti na primeren način (polivanje z vodo, uporaba antiseptika za oskrbo ran …).
 17. hranjenje in lov izven lovnega koridorja, sta prepovedana. Lovni koridor se določa glede na usmeritev količkov in ne po traku za označevanje tekmovalnega mesta.
 18. uživanje alkoholnih pijač med tekmo je prepovedano. Priporoča se pitje brezalkoholnih pijač in napitkov.

Verjamem, da boste tekmovalci upoštevali določila Pravil RZS za LKO in da se boste ravnali v skladu z določili Etičnega kodeksa v športnem ribolovu. Morebitna vprašanja pošljite na email info@lko.si ali pokličite na 041 413 860. Z veseljem vam bom odgovoril.

Aleksander Kolar