Državno prvenstvo LKO 2018

Naslov prvakinje osvojila ekipa RD Pesnica - Lenart

Državno prvenstvo je vrhunec domačih tekmovanj in osvojiti naslov državnega prvaka je največ, kar je na državni ravni mogoče doseči. Naslov prvaka nima samo ozkih državnih mej, seže daleč v svet, kar je za razpoznavnost slovenskega športnega ribolova še posebej pomembno. Žal pa je le še redkim tekmovalcem, kot tudi RD, naslov državnega prvaka v lovu krapov z obtežilnikom spoštovan in zaželen.

Letošnjega, po vrsti 15. državnega prvenstva v lovu krapov z obtežilnikom (DP LKO) se je udeležilo pet ekip iz štirih RD. Glede na število v preteklosti registriranih ribičev – tekmovalcev v tej disciplini, je to občutno premalo.

Tekmovalna podkomisija je razpisala štiri tekme v terminih od aprila do junija. Kandidiralo je pet RD, katerih tekmovalne trase ustrezajo izvedbi tekem v lovu krapov z obtežilnikom. Med kandidatkami za izvedbo državnega prvenstva so bile skladno z določili tekmovalnih aktov RZS izbrane tri izvajalke.

rd-pesnica-lenart

Prva tekma: Vogršček

Prva tekma letošnjega državnega prvenstva se je odvijala na srednjem jezeru Vogršček v organizaciji RD Renče. Tekmovalna trasa dopušča postavitev devetih tekmovalnih mest na način, ki ustreza pravilom. Jezero, na katerem še do lanskega leta ni bilo tekem v lovu krapov, je dokaj zahtevno za tekmovalce, saj je v njem veliko vodnih ovir, ima razgibano oblikovanost dna, posebej pazljivi pa morajo biti ob dežju, kajti hudourniška voda dobesedno poplavi tekmovalna mesta. Tudi krmljenje rib zahteva veliko pozornosti, saj krapi hranjenja z večjo količino krme niso vajeni. Krapov in amurjev v vodi ne manjka, zato so imeli tekmovalci, ki so izbrali ustrezno taktiko ribolova, veliko možnosti za dober ulov. Skupna teža ulovljenih rib na tekmi je presegla sedemsto kilogramov. Prevladovali so manjši krapi, tekmovalci pa so ujeli tudi nekaj manjših amurjev. Skupaj so ujeli skoraj štiristo rib, ki so jih vrnili nazaj v vodo takoj po tehtanju. Vse ribe so bile zdrave in v dobri telesni kondiciji, ne glede na vrsto, velikost in težo.

V času trajanja tekme ni manjkalo tehtalcev, ki so bili ves čas prisotni na tekmovalni trasi in so z zanimanjem spremljali dogajanje na tekmi. Časa za počitek ni bilo, na nogah so bili skoraj vseh oseminštirideset ur, kolikor je trajala tekma. Ulovljene ribe so tehtali takoj po ulovu ali najkasneje v manj kot eni uri. Pri tako velikem številu rib za tehtalce in sodnike to ni lahko opravilo in si zaslužijo veliko pohvalo.

Zmago na prvi letošnji tekmi za naslov državnega prvaka si je priborila ekipa RD Bled 1. Tekmovalca z dolgoletnimi izkušnjami v tej tekmovalni disciplini, Branislav Orlić in Jasmin Šepić, sta uspela uloviti kar 158 krapov s skupno težo prek 250 kg. Odlično 2. mesto si je priborila ekipa RD Kočevje. Tekmovalci Igor Petković, Klemen Planinc in Rok Horvat so pokazali, da jim znanja ne manjka. Zahvaljujoč pravilni taktiki ribolova in premišljeni izbiri vab so ulovili 95 krapov s skupno težo 187.500 g. Na 3. mesto se je uvrstila ekipa RD Pesnica - Lenart. Tekmovalca Aleksander Poš in Dejan Mlakar sta ulovila 52 krapov s skupno težo 122.200 g. 43 rib, katerih skupna teža je znašala 93.395 g, je bilo dovolj, da sta se tekmovalca ekipe RD Voglajna, Gregor Iskrač in Matic Johan, uvrstila na 4. mesto. 5. mesto je zasedla ekipa RD Bled 3. Tekmovalca Frane Rahne in Igor Podgoršek sta ulovila 39 krapov, katerih skupna teža je znašala 70.425 g.

1-tekma

Druga tekma: Trojiško jezero

Na Trojiškem jezeru v organizaciji RD Pesnica - Lenart že vrsto let potekajo tekme državnega prvenstva v lovu krapov z obtežilnikom, saj je voda tekmovalcem priljubljena predvsem zaradi zadostnega števila krapov in amurjev. Tekmovalna trasa je bila kot vselej ustrezno pripravljena in urejena, zato ni bilo težav s postavitvijo tekmovalnih mest. Pogoji za tekmovanje so dokaj izenačeni, mogoče so malenkost boljši na mestih, ki so bližje plitvini. Tekmovalci so vedno dobrodošli pri domačih ribičih, kot tudi pri sprehajalcih, ki so si z zanimanjem ogledovali vrhunski pribor, predvsem pa dolge mete tekmovalcev. Šotori in oprema so bili postavljeni na način, ki mimoidočih ni motil in jih ni oviral.

Večina tekmovalcev si bo drugo tekmo letošnjega prvenstva vtisnila v spomin zaradi neurja, ki se je razbesnelo nad Trojiškim jezerom in okolico v poznem popoldnevu prvega tekmovalnega dne. Zahvaljujoč upoštevanju navodil vodstva tekme in prisebnosti tekmovalcev se ni nikomur zgodila nobena nesreča, ribolovni pribor in oprema pa so ostali nepoškodovani. Tekmovalci so se pravočasno umaknili v zavetje šotorov, pred tem pa so položili ribiške palice na zemljo, da bi ne prišlo do udara strele. Tekma je bila za kratek čas prekinjena, takoj ko je prenehala padati toča in je prenehalo grmeti, pa so nadaljevali z ribolovom.

RD Pesnica - Lenart do letos še ni imela svoje ekipe oziroma tekmovalcev v tej disciplini. Njihova nova ekipa, ki jo sestavljajo tekmovalci Aleksander Poš, Dejan Mlakar in Željko Pušnik, je na tej tekmi osvojila 1. mesto z 58 ulovljenimi ribami, katerih skupna teža je znašala nekaj manj kot 220 kg. Tudi ostale sodelujoče ekipe so dosegle dobre rezultate glede na izžrebana tekmovalna mesta, kajti krapi so se ravno v času tekmovanja drstili. V času drsti jih ponujene vabe niso zanimale in posledično je bil ulov slabši od pričakovanega.

Drugo (2) mesto je zasedla ekipa RD Voglajna z 21 ulovljenimi ribami, skupna težo ulova je bila 89.450 g. Na 3. mesto se je uvrstila ekipa RD Kočevje z 8 ribami skupne teže 30.300 g. 4. mesto je osvojila ekipa RD Bled 1 s sedmimi ribami, katerih teža je znašala 28.050 g. Na 5. mestu ji je sledila ekipa RD Bled 3. Tekmovalca sta ulovila 2 ribi s skupno težo 16.200 kg.

 

2-tekma

Tretja tekma: ribnik Bana

RD Slovenska Bistrica je na ribniku Bana organizirala tretjo tekmo. Ribnik, katerega površina je vsega skupaj pet hektarjev, poseljuje veliko število krapov in amurjev, ki dosegajo kapitalne teže. Tekmovalna trasa omogoča postavitev devetih tekmovalnih mest, pogoji za tekmovanje pa so dokaj izenačeni. Vsa tekmovalna mesta so bila urejena in očiščena in so omogočala nemoten ribolov vsem sodelujočim ekipam. Na tej tekmi so tekmovalci ujeli več kot petsto kilogramov rib s povprečno težo skoraj štiri kilograme.

Vsi tekmovalci so dosledno upoštevali pravila, tekmovanje je potekalo nemoteno in v dobrem tekmovalnem duhu. Ravnanje z ulovljenimi ribami, ne glede na vrsto, je bilo humano in spoštljivo. Tehtalci so poskrbeli, da so vse ribe, ki štejejo v ulov, čimprej stehtali in nepoškodovane vrnili v vodo.

Prvo mesto je osvojila ekipa RD Pesnica/Lenart. Tekmovalci Dejan Mlakar, Sandi Poš in Željko Pušnik so uspeli uloviti 55 krapov, katerih skupna teža je znašala 195.875 g. Ekipa RD Voglajna, za katero sta tekmovala Gregor Iskrač in Matic Johan, je osvojila odlično 2. mesto. Ulovila sta 33 krapov s skupno težo 131.425 g. 3. mesto je zasedla ekipa RD Kočevje, tekmovalca Igor Petković in Rok Horvat sta ulovila 37 krapov s skupno težo 116.275 g. Ekipa RD Bled 1 v sestavi Branislav Orlić in Jasmin Šepić je zasedla 4. mesto. Ulovila sta 18 rib, katerih skupna teža je znašala 90.400 g. 5. mesto je pripadalo ekipi RD Bled 3. Tekmovalca Frane Rahne in Igor Podgoršek sta uspela uloviti eno ribo s težo 3.775 g.

 

 

3-tekma

Četrta tekma: jezero Radehova

Zadnja tekma letošnjega državnega prvenstva je potekala na jezeru Radehova, tako kot drugo tekmo pa jo je organizirala domača RD Pesnica - Lenart. Lepo poletno vreme je pripomoglo k dobremu razpoloženju vseh tekmovalcev in ostalih udeležencev tekme. Vzorno urejena tekmovalna trasa je omogočala postavitev tekmovalnih mest na način, ki nudi tekmovalcem zelo dobre pogoje za nemoten ribolov. Dostop z vozili do tekmovalnih mest ni mogoč, je pa član domače RD poskrbel za prevoz opreme in pribora s štirikolesnikom, s čimer je olajšal priprave ekipam pred začetkom tekme.

Predsednik tekmovalne komisije RZS Bojan Javornik se je odzval povabilu podkomisije in je obiskal tekmovalce že prvi tekmovalni dan. Še pred začetkom zadnje tekme jim je namenil nekaj vzpodbudnih besed in jim zaželel dober prijem. Predsednik se je udeležil tudi zaključne prireditve v ribiškem domu RD Pesnica - Lenart, za kar smo mu bili vsi udeleženci tekmovanja hvaležni.

Tudi na tej tekmi si je 1. mesto priborila domača ekipa, ki je uspela uloviti 35 krapov s skupno težo 216.675 g. Z rezultatom so tekmovalci utrdili vodstvo v skupni razvrstitvi letošnjega prvenstva, z osvojenim naslovom državnega prvaka v lovu krapov z obtežilnikom za leto 2018 pa so se uvrstili v reprezentanco.

Na 2. mesto se je uvrstila ekipa RD Kočevje z ulovom 32 rib v skupni teži 178.500 g. Ekipa je po končnem seštevku točk končala prvenstvo na 2. mestu in si s tem zagotovila udeležbo v reprezentanci. 3. mesto sta zasedla tekmovalca ekipe RD Bled 1. Ulovila sta 12 rib s skupno težo 88.525 g. Rezultat jima je prinesel skupno 3. mesto in s tem uvrstitev v reprezentanco. 4. mesto je osvojila ekipa RD Voglajna z ulovom 11 rib v skupni teži 72.650 g. Ekipa si je s tem rezultatom zagotovila udeležbo na mednarodnem pokalnem tekmovanju Donavsko jadranski pokal za leto 2018.

Na zadnje, 5. mesto se je uvrstila ekipa RD Bled 3 z ulovom 8 rib skupne s skupno težo 46.900 g. S to tekmo sta tekmovalca Frane Rahne in Igor Podgoršek po dolgih letih končala s tekmovanji za naslov državnega prvaka, priborila pa sta si udeležbo na Donavsko jadranskem pokalu.

Dober rezultat je v veliki meri odvisen od telesne pripravljenosti tekmovalcev, njihovega znanja, ustrezne taktike, načina hranjenja in pravilne izbire vab. Tudi ostali dejavniki, kot je struktura dna, globina vode, ješčnost rib in nenazadnje samo tekmovalno mesto, imajo velik pomen pri uvrstitvi ekipe. Krajna mesta naj bi bila po prepričanju mnogih v prednosti, kar pa večkrat ne drži, saj mora biti izpolnjenih vsaj še nekaj prej naštetih dejavnikov. Vsaka ekipa oziroma tekmovalec pa mora imeti tudi nekaj ribiške sreče, brez nje žal ne gre.

 

3-tekma

V razmislek

V Sloveniji ne manjka odličnih tekmovalcev, ki bi želeli tekmovali v državni ligi, vendar jim RD, katerih člani so, tega ne omogočijo. Večni izgovori vodilnih pri mnogih od njih, glede pomanjkanja finančnih sredstev za tekmovalce, so postali stalnica. Registracije tekmovalcev so prevelik strošek, plačilo startnine za eno ali več ekip pa bi privedlo ribiško družino do bankrota. Pomislite, če vse to drži.

Člani tekmovalne podkomisije za lov krapov z obtežilnikom so pri vključevanju tekmovalcev v tekmovalni sistem RZS nemočni. Mnogi predlogi in razne pobude za izboljšanje tega stanja, so v preteklosti naleteli na gluha ušesa pri večini vodstev ribiških družin, kot tudi pri nekaterih vidnih funkcionarjih v krovni organizaciji slovenskih ribičev. Ne manjka posameznikov, ki namenoma onemogočajo ali odvračajo tekmovalce od sodelovanja na tekmah državnega prvenstva, kar je nedopustno, predvsem pa neetično.

Državno prvenstvo 2018 je končano, ne bo pa pozabljeno. Predvsem sodelujoči tekmovalci in člani podkomisije se ga bomo spominjali po minimalni udeležbi ekip ter po vloženem trudu pri organizaciji in izvedbi.

 

 

Rezultati DP LKO

  1. mesto: RD Pesnica - Lenart (Aleksander Poš, Dejan Mlakar, Željko Pušnik),
  2. mesto:RD Kočevje (Igor Petković, Klemen Planinc, Rok Horvat)
  3. mesto: RD Bled 1 (Jasmin Šepić, Branislav Orlić)
  4. mesto: RD Voglajna (Gregor Iskrač, Izidor Kolar, Matic Johan)
  5. mesto: RD Bled 3, (Frane Rahne, Igor Podgoršek)