Donavsko jadranski pokal 2021

2 Sep    DJP 2021

12. Donavsko jadranski pokal

Ramsko jezero BiH od 26. do 29. avgusta 2021

donavsko jadranski pokal, ramsko jezero

12. Donavsko jadranski pokal

Na 12. Donavsko jadranskem pokalu je sodelovalo 18. ekip. Slovenijo so zastopale tri (3) ekipe iz različnih ribiških družin. Tekmovalci naj bi tvorili Reprezentanco RZS LKO 2021 in sodelovali na SP v Ukrajini, ki pa je bilo zaradi razmer v svetu prestavljeno v prihodnje leto.

SLOVENIJA 1 - Samir Kadić in Franc Rožman, RD Brežice,

SLOVENIJA 2 - Aleksander Kolar in Boštjan Golež, RD Slov. Bistrica,

SLOVENIJA 3 - Igor Petković in Rok Horvat, RD Bistrica I.B..

Spremljevalna ekipa:

vodja - Sidonija Kolar, RD Slov. Bistrica,

trener - Dražen Jurčević, RD Bistrica I.B.,

delegat - Jasmin Šepić, RD Bled.

Pokalno tekmovanje DJP 2021 je potekalo v dneh od 26. do 29. avgusta 2021 na jezeru Rama v Bosni in Hercegovini. Sodelovalo je 18. ekip iz šestih držav. Bosna in Hercegovina, Črna Gora, Hrvaška, Makedonija, Slovenija in Srbija, kar je rekordna udeležba ekip na tovrstnih tekmovanjih v krapolovu.

RAMSKO JEZERO

Ramsko jezero je nastalo z zajezitvijo reke Rame leta 1968. S tem posegom je bilo poplavljenih več kot 15 kvadratnih kilometrov veliko območje. Pod vodo je ostalo približno 20 naselij z več kot 1100 objekti in že na samem začetku je bilo izseljenih več kot 1700 ljudi. Ker se je izseljevanje nadaljevalo, je končna številka izseljenih prebivalcev skoraj 3000.

Za Ramsko jezero je značilno, da nivo vode precej niha. Največja globina je okrog 95 metrov, kar pa je odvisno od letnega časa in temperatur. Lahko se spreminja tudi za več kot 50 metrov.

RIBE V RAMSKEM JEZERU

Izredno čista voda nudi dom številnim ribjim vrstam. Po nekaterih podatkih (vir Google) živijo v jezeru tudi postrvi, ki pa jih v zadnjem času izpodriva (po besedah domačinov) krap, ki ima odlične pogoje za naravno drst.

Poleg teh dveh vrst pa ribiči lovijo tudi amurje, smuče, klene, babuške in ostale predstavnike belih rib. Zanimivost, som v Ramskem jezeru ni prisoten.

 

Tekmovanje je trajalo 52. ur

Otvoritev 12. Donavsko jadranskega pokala je bila 26. avgusta v popoldanskih urah ob samem jezeru. Zbranim tekmovalcem in ostalim prisotnim so namenili pozdravne govore vidni funkcionarji ribiške zveze BiH in organizacije RAJP. Samo tekmovanje se je pričelo v petek, dne 27. 08. ob 11.00 uri in je trajalo do nedelje, 29. 08. 2021, do 15.00 ure.

Startna mesta so bila pripravljena skladno s pravili FIPSed, po katerih je potekalo tudi tekmovanje. Zaradi strmega blatnega brega so imeli tekmovalci nemalo težav pri dostopu do tekmovalnih mest z vozili, kot tudi pri pripravi na samo tekmovanje. Brez škornjev tokrat ni šlo, kot tudi ne brez nepremočljivih oblačil. Ves čas trajanja tekme je deževalo, le redko je dež prenehal padati za nekaj minut. Tu in tam je izza oblakov pokukalo sonce, ampak le za nekaj minut.

Ekipe so lovile slabo, kar nekaj pa jih je ostalo brez ulova. Vabe so v večini pobirali majhni krapi, katerih teža je bila izpod 1500 g, kot to določajo pravila. Ni lahko čakati v ekstremno slabih pogojih več ur na prijem in se nato zaradi manjkajočih 20 g obrisati pod nosom za vpis v tehtalni list. Najtežji ulovljeni krap je tehtal okrog 5000 g!?

ZAKLJUČEK TEKMOVANJA IN PODELITEV NAGRAD

Našim ekipam ni bilo dano, da bi se katera izmed njih uvrstila med zmagovalce. A. Kolar in B. Golež sta se uvrstila na peto (5) mesto, I. Petković in R. Horvat na osmo (8), S. Kadić in F. Rožman pa sta žal ostala brez ulova. Prvo mesto si je tudi tokrat priborila ekipa iz Hrvaške, ekipa Bosne in Hercegovine je osvojila srebro, tretja in s tem bronasta pa je bila ekipa iz Srbije.

TPK RZS LKO

Franc RD Brežice