Donavsko jadranski pokal 2019

  DJP 2019 v Makedoniji
  Okt 4

  Donavsko jadranski pokal 2019

  11. Donavsko jadranski pokal, Makedonija 2019

  Klubskega tekmovanja Donavsko jadranski pokal v lovu krapov z obtežilnikom 2019, enajstega (11) po vrsti, sva se udeležila Aleksander Kolar in Vinko Volf. Tekmovanje je potekalo v dneh od 26. do 29. 9. 2019 na akumulaciji Paljurci, ki se nahaja na skrajnem jugu Severne Makedonije, v bližini mesta Bogdanci. Tekma se je pričela v petek ob 11.00 uri in končala v nedeljo ob 13.00 uri. Skladno s pravili FIPSed o klubskih tekmovanjih, je tekma trajala neprekinjeno petdeset (50) ur.

  Na poti brez večjih težav

  Na 1200 km oddaljen cilj sva se odpravila z najetim kombijem v sredo zvečer. Za prevoz opreme in pribora in kar velike količine hrane za ribe sva potrebovala večji avto, ker v osebni avto vsega ni mogoče naložiti. Potovanje preko Hrvaške in Srbije je potekalo brez večjih posebnosti, res pa je, da sva bila proti koncu poti oba kar precej utrujena. Mogoče naju je rahlo skrbelo pregrevanje kombija, zaradi premalo hladilne tekočine v hladilnem sistemu, vendar sva to okvaro hitro rešila. Po prihodu v Bogdance sva se najprej odpravila na jezero Paljurci, kjer so že bile ekipe iz Hrvaške, Srbije, Črne Gore in seveda domači kraparji, ki so se pripravljali na količenje tekmovalne trase.

  Akumulacija Paljurci

  Pred odhodom sva poskušala pridobiti čim več uporabnih informacij o akumulaciji Paljurci, ogledovala sva si slike in video posnetke, skratka, želela sva dobiti vsaj nekaj uporabnih informacij, ki bi nama olajšale ribolov. Jezero na slikah je bilo videti izredno lepo, dejansko stanje pa je bilo povsem nekaj drugega. Gladina vode je bila nižja od običajne za vsaj osem (8) metrov in pogled na jezero je bil dobesedno srhljiv. Akumulacija Paljurci je namenjena namakanju kmetijskih pridelkov, okoliških vinogradov in rastlinjakov, zaradi suše v poletnih mesecih pa pritoka vode ni bilo in jezero je izgledalo kot kakšen krater brez vsakega življenja.

  Izvedela sva, da je bilo spomladi pred kraparsko ligo vloženih v jezero nekaj ton krapov in da naj bi jih bilo v vodi dovolj. Kapitalnih primerkov te ribje vrste ni veliko, včasih pa se le ulovi tudi kakšen večji krap. Ribiški čuvaji le občasno obiščejo jezero za razliko od domačih ribičev, ki pa radi uporabijo krape v kuhinji … odlično hrano imajo Makedonci in odlični gostitelji so.

  Pogoji za tekmovanje bodo za vse ekipe dokaj enakovredni, potruditi se bo treba in videli bomo, kako bo na koncu. To je bilo mnenje vseh nas, ki smo prišli na to tekmovanje.

  Akumulacija Paljurci, DJP 2019, Makedonija

  Uradna otvoritev

  V četrtek zvečer je bila uradna otvoritev tekmovanja v lepo urejeni restavraciji. Predstavniki Makedonske ribolovne federacije so nas vse lepo pozdravili in nam zaželeli dober prijem. Folklorna skupina nam je predstavila Makedonijo v pesmi in plesu, gostitelj pa nas je razvajal z odlično hrano in pijačo. Vsega je bilo v izobilju, lahko bi napisal, da je bilo vseh kulinaričnih dobrot še preveč.

  Prijave ekip in žreb

  Noč je kar prehitro minila in v petek zjutraj sva morala zgodaj vstati, da nisva zamudila prijav za ekipe in žreba tekmovalnih mest. Nisva imela posebnih želja, ker naj bi ne bilo nobeno mesto favorizirano. Dobro loviti naj bi bilo mogoče povsod, to so bile besede domačinov.

  Izžrebala sva tekmovalno mesto številka dve (2). Najini levi sosedje so bili domačini, desno od naju pa ekipa iz Srbije. Po prihodu na tekmovalno traso sva najprej postavila tabor, pripravila sva vso opremo in vabe, dobro sva pregledala dno jezera in se dogovorila za taktiko hranjenja.

  O vsemu sva lahko na začetku le ugibala, za končno taktiko sva se dogovorila šele po začetku tekme. Saj veste, videti sva morala, kaj bodo počeli najini sosedje, kot tudi ostale ekipe. Zahvaljujoč kratki trasi, sva imela vse informacije tako rekoč na dlani.

  Otvoritev DJP 2019 v Makedoniji
  Uradna otvoritev in žreb pozicij

  Tekmovanje

  Prvi dan in noč nisva imela prijema, kar sva tudi pričakovala. Takoj ob zori pa naju je razveselil prvi krap, ki se je skoraj brez borbe pustil zajeti v mrežo. Čez nekaj ur sva ulovila še enega, tudi ta ni nudil pretiranega upora. Imela sva še en prijem, ki pa žal ni bil realiziran. Omeniti moram, da so krapi pobirali vabe izredno previdno in samo kratek pisk signalizatorja, je bilo zaznati ob prijemu.

  Upala sva na še več krapov, žal pa je to bilo vse ta dan, kot tudi do konca. Nivo vode je padel v dveh dneh za vsaj še pol metra in večina rib se je pomaknila v globino pri pregradi jezera. V nedeljo dopoldan sta lovili le še dve ekipi, Hrvati in Srbi, ki sta bili na tistem delu jezera.

  Uvrstitev ekip

  Na koncu sva zasedla osmo (8) mesto med enajstimi (11) ekipami, kar pa nikakor ne jemljeva za neuspeh. V danih pogojih sva lovila dobro, večjih napak nisva naredila, uporabljala sva kvalitetne vabe, hranila sva dovolj, spala skoraj da nisva, pravil nisva kršila … v vseh pogledih sva dostojno zastopala barve naše države, kot tudi Ribiško zvezo Slovenije.

  Tekmovalno mesto 2, DJP 2019
  Nivo vode DJP 2019

  Zaključna prireditev

  Po končanem tekmovanju, je sledila najprej podelitev medalj in pokalov. Prvo mesto je zasedla ekipa iz Hrvaške, drugo mesto so si priborili domačini, tretje mesto pa je zasedla ekipa iz Srbije. Vsi so pošteno garali in njihov uspeh ni naklučje! Sledila je še pogostitev v obliki prigrizka, stisk rok novim prijateljem in vrnitev domov.

  Zahvala

  Za pomoč pri izvedbi tega projekta se najlepše zahvaljujeva predsedniku RZS,  predsedniku TK RZS, sekretarju RZS, podkomisiji RZS za LRP, vodji reprezentanc RZS za LKO in vsem ostalim, ki ste držali pesti za naju!

  Aleksander Kolar

  Vinko Volf

  Zmagovalne ekipe DJP 2019

  Rezultati DJP 2019