Donavsko jadranski pokal 2019

DJP 2019 v Makedoniji

11. Donavsko jadranski pokal, Makedonija 2019

Enajstega klubskega tekmovanja Donavsko-Jadranski pokal v lovu krapov z obtežilnikom 2019 sva se udeležila Aleksander Kolar in Vinko Volf. Tekmovanje je potekalo v dneh od 26. do 29. 9. 2019 na akumulaciji Paljurci, ki se nahaja na jugu Severne Makedonije, v bližini kraja Bogdanci. Tekma se je pričela v petek ob 11.00 uri in končala v nedeljo ob 13.00 uri. Skladno s pravili FIPSed o klubskih tekmovanjih je tekma trajala neprekinjeno petdeset ur.

 

Na poti brez večjih težav

Na pot do 1200 km oddaljenega cilja sva se odpravila v sredo zvečer z najetim kombijem, ker v osebni avtomobil vse opreme in hrane, potrebne za ribolov, ni bilo mogoče naložiti. Pot naju je vodila preko Hrvaške in Srbije in vse je potekalo brez večjih posebnosti. Omeniti moram le manjšo težavo s pregrevanjem motorja v vozilu, zaradi katere sva morala sredi noči zapustiti avtocesto v bližini Kutine na Hrvaškem. Postanek nama ni vzel veliko časa, ker imava k sreči nekaj znanja o delovanju motorja in okvaro sva hitro rešila sama.

Preostanek poti sva prevozila v vsega nekaj urah, saj na nobenem od mejnih prehodov nisva čakala več kot nekaj minut. Cariniki in policisti so bili izredno prijazni, preverili so le najine osebne dokumente in nama zaželeli srečno pot. V dopoldanskih urah naslednjega dne sva prispela v kraj Bogdanci, ki se nahaja le nekaj kilometrov od Grčije. Kljub utrujenosti po neprespani noči sva se najprej odpravila na jezero, kamor so pred nama že prispele ekipe iz Hrvaške, Srbije, Črne Gore ter nekateri tekmovalci iz Makedonije.

 

Akumulacija Paljurci

Pred odhodom na tekmo sva z Vinkom poskušala pridobiti čim več uporabnih informacij o pogojih ribolova na akumulaciji Paljurci. Na internetu sva si ogledovala slike in redke video posnetke, na raznih forumih in socialnih omrežjih sva iskala uporabne prispevke ter ostale informacije, povezane z ribolovom, ki bi nama bile v pomoč na tekmovanju. Navezala sva tudi nekaj stikov z makedonskimi kraparji, vendar se je kasneje izkazalo, da je bila večina njihovih informacij neuporabnih. Predvsem zaradi povsem spremenjenih pogojev za ribolov.

Letošnjo pomlad je bila na tem jezeru izvedena ena od tekem za državno prvenstvo Makedonije v lovu krapov. V istem obdobju naj bi vložili nekaj več kot štiri tone krapov s povprečno težo štiri kilograme. Kaplja v morje za tako veliko jezero. Starejših oziroma velikih kapitalnih primerkov te ribje vrste naj ne bi bilo v izobilju, saj večino vloženih rib domači ribiči uplenijo. Domači ribiči, ki lovijo in spuščajo krape, se trudijo, da bi se stanje spremenilo in da bi bili krapi nad določeno težo zaščiteni. Nekako tako, kot v kraparjem prijaznih državah po svetu. Žal pa je zaenkrat ves njihov trud zaman. Se nam obeta tekma na prazni vodi, sva se spraševala?

Jezero je bilo na slikah videti lepo, obdano z gozdom in pašniki. Neonesnaženo, pravi biser za ribiče, željne miru in narave. Vendar je bilo dejansko stanje povsem nekaj drugega. Gladina vode je bila nižja od običajne za vsaj osem metrov in pogled na jezero je bil dobesedno srhljiv. Dno jezera je izgledalo kot puščava, brez vsakega rastlinja in brez znakov življenja. Voda iz akumulacije je namenjena predvsem zalivanju kmetijskih zemljišč, sadovnjakov in okoliških vinogradov. V zadnjih mesecih ni bilo obilnejših padavin, temperatura v poletnih mesecih pa krepko preseže 40 stopinj.

Organizatorji tekmovanja so se potrudili in pripravili tekmovalno traso, ki je nudila dokaj enakovredne pogoje vsem sodelujočim tekmovalcem. Nekaj dni pred tekmo so lokalni ribiči vložili nekaj sto kilogramov krapov v upanju, da nobena ekipa ne bo ostala brez ulova. Lahko jim izrečem le pohvale za njihov trud.

Akumulacija Paljurci, DJP 2019, Makedonija

Uradna otvoritev

V četrtek zvečer je bila uradna otvoritev 11. Donavsko-Jadranskega pokala v lepo urejeni restavraciji v bližini kraja Bogdanci. Predstavniki Makedonske ribolovne federacije in lokalni veljaki so vsem sodelujočim najprej zaželeli dobrodošlico in dober prijem. Sledil je bogat folklorni program s predstavitvijo Makedonije v pesmi in plesu in odlična večerja z obilico makedonskih specialitet. Pravo kulinarično razvajanje, ljubitelji dobre hrane smo prišli na svoj račun. Z Vinkom sva se kmalu odpravila spat, kajti v dneh, ki so sledili, naju je čakalo zelo malo počitka.

 

Prijave ekip in žreb tekmovalnih mest

Naslednje jutro sva zgodaj vstala, da bi ne zamudila prijav za ekipe in žreba tekmovalnih mest. Nisva imela posebnih želja glede tekmovalnega mesta, ker vode nisva poznala in nobeno mesto naj bi ne bilo favorizirano. Izžrebala sva številko dve, kar za naju ni imelo nobenega pomena. Najini levi sosedje so bili domačini, desno od naju pa je bila ekipa iz Srbije.

Otvoritev DJP 2019 v Makedoniji
Uradna otvoritev in žreb pozicij

Potek tekmovanja

Pred začetkom tekmovanja sva najprej določila mesto hranjenja, dogovorila sva se glede uporabe vab in o taktiki hranjenja. O vsem ostalem pa sva lahko na začetku le ugibala, ker nisva vedela, kaj bodo počeli najini sosedje ter ostale ekipe. Zahvaljujoč kratkim razdaljam med tekmovalnimi mesti sva imela vse informacije tako rekoč na dlani.

Prvo popoldne in čez noč sva ostala brez ulova, kar sva tudi pričakovala. Nisva pretiravala s količino hrane, kajti na najinem krmišču ni bilo nobenega znaka o prisotnosti rib. Uporabljala sva več vrst vab, lovila pa sva na različnih razdaljah od brega, lovila pa sva na različnih razdaljah od brega. Nekatere vabe sva, glede na njihovo obstojnost, po potrebi večkrat zamenjala. Takoj ob zori drugega dne pa naju je razveselil prvi krap, ki sva ga po samo nekaj minutah zajela v mrežo. Takoj sva videla, da gre za vloženega krapa, sodeč po odrgninah in manjkajočih luskah. Nadaljevala sva s hranjenjem, saj sva želela zadržati krape na najinem krmišču. Čez kakšno uro sva ulovila še enega, tudi ta se ni preveč upiral, poškodbe na njegovem telesu pa so bile primerljive s poškodbami prvega krapa.

Upala sva na še boljši ulov v nadaljevanju dneva, predvsem pa sva stavila na zadnjo noč. Žal pa se najine želje niso uresničile, kajti nivo vode se je vidno nižal in posledično so se pričeli krapi umikati v globlji del jezera. Tudi pri vseh ostalih ekipah je bilo približno enako, razen pri ekipah Hrvatov in Srbov, ki sta lovili v bližini pregrade.

 

Uvrstitev ekip

Na koncu sva zasedla osmo mesto med enajstimi ekipami, kar pa nikakor ne jemljeva za neuspeh. V danih pogojih sva lovila dobro, večjih napak nisva naredila, uporabljala sva kakovostne vabe, hranila sva dovolj, spala skoraj da nisva, pravil nisva kršila. V vseh pogledih sva dostojno zastopala barve naše države kot tudi Ribiško zvezo Slovenije.

Tekmovalno mesto 2, DJP 2019
Nivo vode DJP 2019

Podelitev priznanj in zaključna prireditev

Po končanem tekmovanju je sledila razglasitev rezultatov ter podelitev medalj in pokalov. Prvo mesto je zasedla ekipa iz Hrvaške, drugo mesto so si priborili domačini, tretje mesto pa je zasedla ekipa iz Srbije. Zaslužijo si vse čestitke in pohvale za vložen trud in fair play.

Sledila je še pogostitev v obliki prigrizka, stisk rok novim prijateljem in vrnitev domov.

 

Zahvala

Za pomoč pri izvedbi tega projekta se najlepše zahvaljujeva predsedniku RZS,  predsedniku TK RZS, podkomisiji RZS za LRP, sekretarju RZS, vodji reprezentanc RZS za LKO in vsem ostalim, ki so navijali in držali pesti za naju.

Besedilo in fotografije: Aleksander Kolar

Zmagovalne ekipe DJP 2019

Rezultati DJP 2019

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

PRENOS