Donavsko jadranski pokal 2016

Rama

Lov krapov in amurjev na jezeru Rama v BiH

Letošnje mednarodno tekmovanje v lovu krapov in amurjev, poimenovano Donavsko jadranski pokal, je potekalo v dneh od 1. do 4. septembra na jezeru Rama v Bosni in Hercegovini. Jezero s površino več kot 1500 hektarjev se nahaja v bližini mesta Prozor-Rama.

rd-voglajna-celje

Majhno število udeležencev

Tekmovanja sta se udeležili dve slovenski ekipi. Ribiško družino Celje sta zastopala tekmovalca Slavko Cuderman in Živan Jovanović, ribiško družino Voglajna pa Sandi Poš in Željko Pušnik. Udeležba na tekmovanjih v lovu krapov ni poceni, kajti poleg hrane za krmljenje rib in kvalitetnih vab potrebujejo tekmovalci še veliko pribora in opreme. Potrebno je upoštevati še ostale stroške, kot so gorivo, cestnine in seveda hrana za tekmovalce, ki ne smejo biti lačni in žejni. Stroški znašajo tudi več sto evrov za posameznega tekmovalca, zato je vsaka finančna pomoč ribiških družin za njihove člane dobrodošla. Na imenovanem tekmovanju, je sodelovalo vsega osem ekip. Tri iz BiH, dve iz Slovenije, dve iz Srbije in ena iz Hrvaške. Kot da bi bil Donavsko jadranski pokal namenjen samo ekipam iz republik nekdanje Jugoslavije?

Vloženih krapov ni

Loviti krape na jezeru s tako veliko površino ni lahko. Vloženih krapov v jezeru ni, ker se krapi uspešno drstijo in vlaganja niso potrebna. V jezeru je veliko število manjših krapov, predvsem so to luskinarji. Na delu jezera, kjer je bila postavljena tekmovalna trasa, jih pred začetkom tekmovanja ni manjkalo. Tamkajšnji krapi niso vajeni hranjenja s pomočjo pripomočkov, kot so rakete in podobno, zato so se umaknili na varno. Šele po več urah so se vrnili na nekatera krmišča, kjer so imeli kvalitetne hrane v izobilju.

Veliki in težki krapi se po besedah domačih ribičev zadržujejo na mirnih, odročnih delih jezera, kjer je tudi večja globina. Najtežji ulovljen in izpuščen krap, je tehtal preko 28 kg. Krapi s težo do 20 kg pa naj ne bi bili nobena redkost.

Naši ekipi sta zasedli peto in sedmo mesto

Na mestih, kjer sta lovili naši ekipi, je bilo dno poraščeno z gosto travo. Potrebno je bilo kar nekaj ur preiskovanja dna s svincem, preden sta Sandi in Željko našla nekaj malega čistine, da sta lahko nahranila in čakala prijem katerega od krapov. Na tem mestu sta uspela uloviti nekaj krapov, katerih skupna teža, je zadoščala za uvrstitev na peto mesto.

Slavko in Živan nista imela sreče in prisiljena sta bila loviti v travi, visoki tudi do pol metra. Kazalo je, da bosta ostala brez ulova, kljub temu pa nista obupala. Izkušena tekmovalca sta zadnje jutro le uspela uloviti krapa, katerega teža je zadoščala za sedmo mesto.

Prijetna izkušnja

Nadvse gostoljubni domačini so pripravili udeležencem prisrčen sprejem v eni izmed tamkajšnjih restavracij. Med govorniki so bili vidnejši funkcionarji ribiške zveze BiH in lokalni veljaki. Tekmovalce je pozdravil tudi predsednik hrvaške ribiške zveze in jim vsem zaželel dober prijem.

Zmagala je ekipa iz Hrvaške, domačini so bili na drugem mesto, tretje mesto pa je osvojila ekipa iz Srbije. Pokal za najtežjo ulovljeno ribo pa sta prejela Sandi in Željko, člana RD Voglajna. Vsi naši tekmovalci so bili nadvse zadovoljni, čeprav niso bili uvrščeni na sam vrh. Tekmovanje, kjer so lovili v težkih pogojih, jim bo ostalo v lepem spominu.

Aleksander Kolar