DJP 2009

djp-2009

Marjan Rataj, predsednik TK RD Voglajna je s člani poskrbel za odlično pripravo in postavitev tekmovalne trase ob Slivniškem jezeru. V imenu TPO RZS sem pred tekmovanjem v vlogi glavnega sodnika tekme traso prevzel podpisani pod tem člankom. Na tekmi sem s kolegi, sektorskimi sodniki: Mirom Potokarjem, Brankom Tanaskovičem in Matjažem Potokarjem ter skupino tehtalcev iz TPO RZS zagotovil korektno sojenje po dogovorjenih in naravnim danostim tekmovalne trase prilagojenih pravilih FIPS-ed. Tako smo z ekipo izkušenih kolegov z večletno prakso pri izvedbi kraparskih tekmovanj za državno prvenstvo (DP) RZS zagotovil regularnost tekme. Kot rečeno, tekmovanje je potekalo po pravilih FIPS-ed s to razliko, da so vse tekmovalne zasedbe tekmovale v enem sektorju in zaradi števila prijavljenih ekip, ki temelji na splošnem dogovoru o številu klubov, ki jih sme prijaviti posamezna država, samo v posamični uvrstitvi. Ekipe družin in klubov, ki so se udeležile tega 1. tekmovanja za DJP v LKO 2009 so prišle iz Avstrije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine ter Slovenije.

Barve Slovenije so zastopale tri ekipe, saj smo kot organizator tekmovanja imeli pravico do prijave ‘2 + 1’. Ekipe so bile pravzaprav člani slovenske B reprezentance v LKO (5., 6. in 7. uvrščena ekipa z DP v LKO za leto 2008) iz naslednjih ribiških družin/klubov:

– RD Maribor: Benjamin BABIČ in Robert KOSER,

– RD Bistrica (Domžale): Robert SELAN in Zoran CRNKOVIČ ter

– RD Brestanica-Krško: Marijan ROJNIK in Boštjan MEŽNAR.

Avstrijo sta zastopali dve ekipi s člani njihove zveze Petri Sport: prvo ekipo sta sestavljala Harald BÖHEIM in Walter DRAGSCHITZ, drugo pa: Peter BRANDL in Michael LOSER. Bosno in Hercegovino je vodil Azis BAJREKTAREVIĆ zastopali pa sta jo ekipi s člani društev: USR »Štuka« Velika Kladuša: Dino MILJKOVIĆ, Elvis BAJREKTAREVIĆ, Aladin MUNJAKOVIĆ in rezervni tekmovalec Muhamed MILJKOVIĆ ter SRD »Jela« Tešanj: Suad HASANBAŠIĆ, Amir TERZIĆ in rezervni tekmovalec Nermin PIKNJAČ. Hrvaško je zastopala ekipa SRK »Linjak« Zdenci:

Pave VUKELIĆ, Josip KVASTEK in rezerva Jure GOGIĆ. Barve Srbije je zastopala ekipa ŠRK »Čigra« Kruševac v sestavi Dejan DJORDJEVIĆ in Mica LUKIĆ.

Sodelovalo je torej pet državnih ribiških zvez z devetimi kraparskimi ekipami. Od teh je nekaj zelo dobrih in z večletnimi izkušnjami na raznih tekmovanjih kot so npr.:

DP Slovenije, DP Hrvaške, DP Bosne in Hercegovine in svetovna prvenstva. Ta kraparska tekmovalna srenja se je zbrala na tekmovalni trasi Slivniškega jezera, pod Menhardom, dolgi 750 m.

V skladu s programom tekmovanja se je prijava ekip izvajalki tekme začela v četrtek popoldan, z vpisom do 16. ure. Ob 18.30 je sledil zbor ekip pred dvorano Krajevne skupnosti v Gorici pri Slivnici. Ekipe so z nacionalnimi obeležji na drogovih vodile deklice GD Gorica pri Slivnici, vodje in člani ekip družin/klubov pa so ponosno nosili zastave držav, ki so jih zastopali na tem tekmovanju. Po  mimohodu ekip so udeleženci vstopili v dvorano, vodje pa so ob prihodu izvajalki tekmovanja predali državno zastavo v varstvo do konca tridnevnega tekmovanja. Temu je sledil protokol otvoritve tekmovanja, nagovor predstavnikov RZS, RD Voglajna, Krajevne skupnosti Gorica pri Slivnici, Turističnega društva Gorica pri Slivnici, Občine Šentjur ter zaobljuba tekmovalcev in sodniškega zbora z vložki kulturnega programa.

Zaključnemu delu otvoritve tekmovanja je sledil banket za vse udeležence in povabljene goste, ki se je za marsikoga nadaljeval v prijetnem druženju, spoznavanju in klepetu ter ob dobri kapljici do poznih ur. Pa je žal bilo treba na počitek, saj nas je naslednji dan že čakal začetek tekmovanja z zborom vodij ekip in žrebanje tekmovalnih mest (boksov) ob 7.30 uri. Pri tem so bili nekateri srečnejše roke, druga pač ne. Še najmanj sreče pri tem je bilo za naše domače ekipe. Izžrebale so štartna mesta 3, 4 in 5, ki so bila skoraj povsem na sredini tekmovalne trase in na znanih neugodnih lokacijah. Ampak ob takem razpletu žrebanja nam vsaj nihče ne more očitati prednosti, ki smo jo imeli kot domačini in poznavalci jezera, saj tega dejstva nismo mogli unovčiti.

Ob 8. uri so ekipe prejele še zadnje napotke glavnega sodnika in tekmovalci so odšli na tekmovalno traso. Po transportu gore opreme, ki je značilna za večdnevna kraparska tekmovanja, so ekipe ob 9. uri vstopile v bokse in pričele s pripravo na tekmovanje. V tej uvodni fazi tekmovanja se je pri marsikateri ekipi videlo, s kakšnim znanjem in opremo razpolagajo in kako resno so k temu, zelo pomembnem delu tekmovanja, pristopili tekmovalci. Navkljub plohi dežja, ki se je ulila, se večina ni dala motiti, pa čeprav so bili na koncu premočeni do kože.

Podvodni teren so markirali (preiskovali) vsi, eni bolj vztrajno in dosledno, drugi manj, in temu primeren je bil končni rezultat ulova. Jasno, da so k temu pripravljalnemu opravilu z veliko resnosti pristopile ekipe iz tujine, ki jezera niso poznale.

Ob 11. uri se je oglasila sirena in oznanila začetek tekme, ki se je ob isti v nedeljo tudi končala. Čeprav smo pričakovali kanonado ‘raket’ s krmo se to ni zgodilo. Večina jih je plasirala le nekaj, samo za pokušino, in večino navez z vabami dodatno opremili s PVA

navezami z namenom, da bi te čim manj vznemirjale in že v prvih urah pritegnile tako zaželeni ulov. Pa se naslednji dve uri in pol ni zgodilo nič. Prva se je z ulovom na poziciji 8 vpisala ekipa ŠRK Linjak iz Hrvaške. Tekmovalca sta ujela krapa teže 4,3 kg in si pred konkurenco pridobila prepotrebno psihološko prednost. Uro za tem se jima je v vodstvu pridružila še ekipa Petri Sport 1 in poskrbela za napetost med ekipami. Začetna taktika ekip z omejenim krmljenjem se je izkazala za pravilno saj so se do 21. ure z ulovom vpisale že vse ekipe. Ob 24. uri smo zbrali podatke in trenutna uvrstitev ekip je bil naslednja: z nekaj manj kot 30 kg ulova je odločno povedla ekipa ŠRK Linjak (HR), z dobrimi 23 kg ji je sledila ekipa SRD Jela (BA), na tretjem mestu pa je bila s slabimi 16 kg domača ekipa RD Bistrica (SI). Za njimi so se zvrstile ekipe: Petri Sport 1 (AT), USR Štuka (BA), RD Brestanica–Krško (SI), Petri Sport 2, RD Maribor (SI) in ekipa na koncu SRD Čigra (RS). Do 24. ure je bilo tako ulovljeno že 23 krapov skupne teže 114 kg, kar je bil več kot obetajoči podatek za nadaljevanje tekme. Takšnega »vmesnega« rezultata na dosedanjih tekmovanjih za DP na tem jezeru in ob udeležbi 14 ekip namreč še nismo zabeležili.

Sodniki so redno opravljali kontrolo, ki je bila stalna, a skoraj nepotrebna. Ekipe so upoštevale opozorila, spoštovale pravila in tekmo ‘odigrale’ v duhu Fair-play-a. Dnevno tehtanje se je odvijalo sprotno ali najkasneje na vsaki dve uri. Tehtanje nočnega ulova so tehtalci opravljali na vsake tri ure. Tako smo ob 3. uri ponovno zbrali sveže rezultate in nov skupni ulov ekip je znašal že 140 kg. Vodila je še vedno ekipa SRK »Linjak« Zdenci (HR) v postavi: Pave Vukelič in Josip Kvastek, na drugem mestu pa so jim z minimalnim zaostankom 1 kg dihali za ovratnik člani ekipe SRD »Jela« Tešanj (BA) v postavi: Suad Hasanbašić in Amir Terzić. Na tretjem mestu je s prav tako minimalnim zaostankom sledila ekipa RD Bistrica (SI) v postavi: Zoran Crnkovič in Robert Selan. Druge ekipe, razen SRD Štuka (BA), ki je za eno mesto prehitela Petri Sport 1, so zadržale prehodno uvrstitev.

Od tehtanja ob 3. uri pa do naslednjega ob 6. je zgodnje jutro postreglo z novim preobratom. Ekipe so v treh urah ulovile dodatnih 190 kg krapov a ti niso bili enakomerno porazdeljeni po mrežah ekip. Ekipa Petri Sport 1 na poziciji 6 je naredila neverjetni preobrat, saj je ulovila skoraj 50 kg krapov in se s 5. zavihtela na 1. mesto. Tudi ekipa SRD Štuka, na favorizirani skrajni poziciji 1, ni počivala in se je s 4. povzpela na 2. mesto. Hrvatoma noč ni prinesla boljšega rezultata in s 1. so se pomaknili na 3. mesto, ki so ga zasedali le do naslednjega preobrata ob 18. uri. Nehvaležno 4. mesto je zaseda ekipa SRD Jela, sledile pa so ji: RD Bistrica, Petri Sport 1, SRD Čigra, RD Maribor in RD Brestanica-Krško.

Naslednje dogovorjeno tehtanje je bilo ob 8. uri, sodnikom in tehtalcem pa se je prva, 12-urna, izmena iztekla in zamenjali so jo dobro razpoloženi in spočiti kolegi sodniki in tehtalci.

Tehtanje ob 9. uri ni zahtevalo bistvenega dela. Ekipe so zadržale v noči prigarano uvrstitev in šele ob 12. uri smo na tehtanju ugotovili dodatnih 90 kg skupnega ulova. Ta je bil sorazmerno »pošteno« razdeljen. Edina, ki sta izstopala iz povprečja sta bila tekmovalca ekipe ŠRK »Čigra« Kruševac v postavi: Dejan Đorđević in Mica Lukić, ki sta se odločila za povsem drugačno taktiko kot ostale ekipe in ta jima je omogočila, da sta se s 7. prebila na 4. mesto. Zaradi te poteze sta povzročila zmedo v zaledju in do 15. ure, ko smo se sodniki in tehtalci ponovno odpravili na traso preveriti ulov, ekipam uničila opoldanski »počitek«. Vsi so si razbijali glavo, kaj narediti, katero še boljšo vabo ponuditi od priboljškov že kar nekoliko razvajenim krapom.

Kontrole in tehtanja v naslednjih treh urah niso prinesla bistvenih sprememb, se je pa ekipa RD Bistrica s 7. ponovno prebila nazaj na 5. mesto in še nekako držala kontakt s prvo polovico najboljših. Drugima našima ekipama ni kazalo najbolje, zasedali sta predzadnje in zadnje mesto.

Od sodnikov, ki so opravljali kontrolo, smo prejeli informacijo, da se je Hrvatom odprlo in da s polno paro polnijo mreže čuvarice. Ta informacija je jasno pricurljala do vseh ekip in večina je povečala težko krmljenje pred zapovedanim »nočnim mirom« po 19. uri. Sodniki in tehtalci so bili ponovno na delu in pridno praznili mreže ter tehtali ulov zadnjih ur. In res. Hrvati so zagrabili »bika za roge« in se zavihteli v sedlo vodeče ekipe z ulovljenimi dodatnimi 50 in skupnimi 94 kg. Ob tej novici so se vsi zamislili in se spomnili mojih napovedi pred tekmo. Ni kaj, fantje imajo ‘kilometrino’, renome in znanje in rezultat ni slučajnost. Če ste jih pozorno opazovali pri delu, organizaciji znotraj boksa in špartanski komoditeti, ki je bila podrejena izključno tekmovanju, vam je moralo biti jasno, da so eni od dveh favoriziranih ekip.

Po tehtanju ulova ob 18. uri in zbranih podatkih so bile jasne tudi druge trenutne uvrstitve ekip. Na drugo mesto se je s prvega pomaknila ekipa Petri Sport 1, iz boksa 6, sledila ji je ekipa USR Štuka, za njimi pa so se zvrstile ekipe: SRD Čigra. RD Maribor se je uspela prebiti s 7. mesta na 5., RD Bistrica je bila 6., Petri Sport 2 7., SRD Jela osma in zadnja (9.) RD Brestanica-Krško, ki je tekmovala v težkih pogojih med dvema domačima ekipama.

Do naslednjega tehtanja ob 24. uri so uvrstitve ekip ostale skoraj nespremenjene. Hrvaška ekipa je držala stanoviten tempo, druge ekipe pa so ji nekako sledile. Skupni ulov po 25 urah tekmovanja se je tako približal 500-tim kilogramom, a ta je bil dosežen šele ob tehtanju ob 3. uri ponoči zadnjega dne tekmovanja.

Do takrat je bilo ujetih natančno 100 krapov povprečne teže 5,0 kg kar je za to jezero več kot odličen rezultat. Po statistiki z DP znaša dolgoletno povprečje 3,75 kg, res pa da tekme v septembru na Slivniškem jezeru še nismo imeli. Med ulovljenimi krapi je bilo 30 % težkih med 1,5 in 3 kg, 23 % takih s težo med 3 in 5 kg, 33 % takih s težo med 5 in 8 kg, 7 % takih s težo med 8 in 10 kg, 5 % takih s težo med 10 in 12 kg in 2 % takih s težo med 12 in 15 kg.

Največjega krapa, težak je bil 13,80 kg, je ujela ekipa USR »Štuka« Tešanj iz boksa 1,

največ krapov, 3 kose med 10 in 15 kg pa ekipa ŠRK »Čigra« Kruševac iz boksa 2. Iz drugih

boksov je bil ujet vsaj po en krap teže nad 10 kg. Največje število krapov, 32 kosov, povprečne teže 4,10 kg, je ujela ekipa SRK »Linjak« Zdenci, HR. Ob tej pozni nočni oz. zgodnji jutranji uri se je utrujenost na obrazih poznala vsem, tekmovalcem, sodnikom in tehtalcem, ki so imeli za seboj že lepe kilometre prehojene tekmovalne trase. Vendar pa je bilo potrebno zdržati še zadnjih 8 ur tekme in poskušati prelisičiti še zadnje krape na krmišču.

Tehtanje ob 9. uri večini ni prineslo sprememb glede uvrstitve. Izjema je bila ekipa v boksu 2, SRD Čigra, ki je z neverjetnim ulovom preteklih treh ur in 2 uri pred koncem tekme z dodatnimi 65-timi kilogrami z 2. na 3. mesto zrinila ekipo Petri Sport 1. V tej kvoti sta se znašli dve bonus ribi teže 13,4 in 12,2 kg. V zadnjem trenutku. S tem zadnjim veličastnim naskokom Srbov je ostala razpredelnica pod vrhom nespremenjena.

Uvrstitve domačih ekip so naslednje: RD Maribor v boksu 3 je uspela zadržati težko prigarano in z mnogimi izgubljenimi ribami doseženo 5. mesto, RD Brestanica-Krško je v »internem boju« članov B reprezentance izbojevala 7. mesto, RD Bistrica (Domžale) pa nehvaležno 4. mesto pod stopničkami. Kaj pa druge sodelujoče ekipe? Pa poglejmo razpredelnico.

Ekipa SRK ‘Linjak’ iz Zdenc je prejela še prehodni pokal, ki ga bo hranila v klubski vitrini do  aslednjega leta. Z osvojitvijo prehodnega pokala je dobila avtomatično povabilo, da klub tudi naslednje leto  pošlje svojo ekipo na 2. tekmo za DJP v LKO. Ali bo ekipa v isti zasedbi ali ne je odvisno od klubske odločitve. Pa ne samo to. Ekipa je s prvim mestom dosegla tudi možnost, da Hrvatski portskoribolovni savez pošlje v letu 2010 na tekmo za DJP v LKO kar tri klubske ekipe, ki pa bodo seveda lahko vse tri iz letošnjega zmagovalnega kluba: SRK ‘Linjak’, Zdenci.

Kje bodo naslednja tekmovanja za Donavsko – jadranski pokal se bodo iniciatorke tega regionalnega klubskega tekmovanja dogovorile predvidoma v začetku oktobra 2009 na sestanku, ki bo v Varaždinu.

Za konec še enkrat čestitam najboljšim ekipam in se v svojem in imenu RD Voglajna zahvaljujem vsem, ki ste kakorkoli pripomogli, da je prva tekma za Donavsko – jadranski pokal v lovu krapov z obtežilnikom 2009 uspela. Želim, da bi tekmovanje za DJP preraslo v mednarodno kraparsko srečevanje, ki se ga bodo dosedanji in novi udeleženci z veseljem udeleževali. Da pa bo tako, bomo morali poskrbeti predvsem mi ustanovitelji.

Sandi Sever, glavni sodnik tekmovanja